De fleste forbinder fastfood med pizza, burger og pomfritter og som regel masser af ost, mayonnaise og fedt. Sådan behøver det dog ikke at være. Ifølge ernæringsekspert, Per Brændgaard, kan man ”…oversætte ordet direkte fra engelsk – fastfood er bare hurtig mad. Mad, der kræver minimal forberedelse, men uden at det behøver at være usundt af den grund”.
Langt de fleste danskere foretrækker faktisk sund og fedtfattig fastfood. Det viser en undersøgelse foretaget af DTU Fødevareinstituttet fra 2013, hvor mere end 800 danskere blev spurgt om deres vaner og ønsker angående fastfood.
Ifølge undersøgelsen spiser mere end 60 procent af danskerne fastfood mere end én gang om måneden, og 78 procent ville ønske, at udvalget af sunde alternativer var større. Generelt går madkulturen og tendensen i retning af sunde valgmuligheder med sunde og næringsrige tilbud, og der kommer hele tiden flere takeaway-restauranter med sunde retter på menuen.
Global tendens
Denne tendens ses ikke kun i Danmark men over hele verden. Vi vil vide, hvor maden kommer fra, hvad den indeholder og hvor mange kalorier, den består af. Som følge heraf er flere fastfood-kæder truede og har været nødsaget til at lukke, fordi de ikke har formået at indfri forbrugerens ønske om tilstrækkeligt med sunde alternativer på menuen. Eksempelvis var McDonald’s nødt til at lukke 350 restauranter på verdensplan i starten af 2015, og dette tal forventes at være helt oppe på 700, inden året er omme.
Begrebet fastfood har fået en ny betydning
Generelt er folks bevidsthed om og interesse for sundhed steget gevaldigt i de seneste år. Det ses blandt andet i form af et øget fokus på råvarer, kvaliteten af kød mv., dyrevelfærd og forarbejdningsproces. Udover at maden skal være sund, ses derfor også et øget krav om, at råvarerne skal være økologiske, ikke-forarbejdede og fri fra kunstige tilsætningsstoffer. For at overleve som fastfood-restaurant er det derfor nødvendigt at tilpasse sig den nye virkelighed og erkende, at begrebet fastfood er under forandring.
Nedenfor kan du få et overblik over de seneste tendenser inden for fødevarekulturen og fastfoodvaner på verdensplan.