CUIZINE

Tommy Jespersen fra Falsled Kro vinder guld i Årets Vildtret 2014

c5caf7_Tommy_Jespersen_Dak_Wichangon_og_Claus_Lind_Christensen

Tommy Jespersen, der er kok på den fynske Falsled Kro, vandt søndag kokkekonkurrencen Årets Vildtret 2014 i Forum med sin perfekt tilberedte forret af ravioli fyldt med lever, lår og hjerte fra gråand. Andenpladsen gik til Dak Wichangon fra Kiin Kiin, mens Mathias Sejer Sørensen fra Le Sommelier tog tredjepladsen.

En tydeligt stolt Tommy Jespersen fra Falsled Kro kunne efter tre timers intens kokkedyst søndag i Forum Copenhagen løfte sit nyerhvervede diplom og kan fremover kalde sig vinder af Årets Vildtret 2014.

”Jeg er super glad for, at jeg har vundet, og giver dommerne ret i, at det var forretten, vi tog sejren hjem på. Den smagte helt fantastisk,” sagde Tommy Jespersen.

På vegne af dommerpanelet forklarede Francis Cardenau, der er køkkenchef på restaurant Le Sommelier: ”Tommys ret var fremragende tilberedt, og retten var utrolig skarp. Det særlige var, at de lavede en reel forret, som var let og velsmagende, og den sikrede dem sejren.”

Fra gadekøkken i Bangkok til klassisk fransk
Der var benhård konkurrence om titlen, da finalisterne kommer fra nogle af Danmarks mest anerkendte restauranter. De er alle udvalgt efter deres forslag til en opskrift med krondyrinderlår, som de efterfølgende tilberedte til konkurrencen. Men de blev særlig udfordret på deres kreativitet i år, da de også skulle tilberede en improviseret forret.

”Det var sjovt at se alt fra gadekøkken i Bangkok over klassisk fransk mad til nordjysk køkken. Der var mange gode og rigtig sjove fortolkninger af, hvad man kan bruge vildtkød til,” sagde Mikkel Maarbjerg fra dommerpanelet.

Efter tre intense timer kunne dommerpanelet kåre Tommy Jespersen som vinder af Årets Vildtret 2014 med en menu, der lød på ravioli i bouillon fyldt med lår, lever og hjerte fra gråænder til forret samt krondyrinderlår fyldt med bl.a. krondyrhals og morkler til hovedret. På andenpladsen kom Dak Wichangon fra Kiin Kiin, mens Mathias Sejer Sørensen fra Le Sommelier fik tredjepladsen.

Vildt på danskernes middagsborde
Vildtkødet er de seneste år blevet mere tilgængeligt for den brede befolkning i de store supermarkedskæder, og der er udgivet en række flotte vildtkogebøger. Samtidig ses der flere retter med vildtkød på restauranternes menukort, hvilket glæder formanden for Danmarks Jægerforbund Claus Lind Christensen.

”Jeg er glad for, at danskerne får muligheden for at se, hvordan man tilbereder vildtkød i Årets Vildtret 2014. Hvert år skydes 2,3 millioner stykker vildt i Danmark, så der er et stort potentiale til at gøre vildtet til en spise for både toprestauranter og for den brede befolkning,” sagde Claus Lind Christensen.

10.000 kroner til vinderen
Årets Vildtret er arrangeret af informationsindsatsen Bæredygtig jagt, som består af Danmarks Jægerforbund, Tolvmandssektionen i Landbrug & Fødevarer og Dansk Skovforening. Formålet med kokkekonkurrencen er at inspirere danskerne og øge deres kendskab til vildtkødets kvaliteter og anvendelsesmuligheder.

Tommy Jespersen kan ud over æren som vinder af Årets Vildtret 2014 også glæde sig over, at han modtager en førstepræmiecheck på 10.000 kr.

Tidligere vindere af Årets Vildtret er:

  • 2013: Chhuong Paing, Kiin Kiin
  • 2012: Brian Mark Hansen, Christiansholm Slot
  • 2011: Rasmus Grønbech, Grønbech & Churchill

De seks finalister i år var:

  • Casper Sobczyk fra Restaurant Et, Aarhus
  • Dak Wichangon fra Restaurant Kiin Kiin, København
  • Johannes Vestergaard fra Restaurant Tinggården, Frederiksværk
  • Mathias Sejer Sørensen fra Le Sommelier, København
  • Rungthiwa Chummongkhon fra Thai-kokkeskolen.dk
  • Tommy Jespersen fra Falsled Kro, Faaborg

Vildtretterne blev bedømt af et dommerpanel bestående af kokkene Francis Cardenau (Le Sommelier), Rasmus Grønbech (Grønbech & Churchill), Mikkel Maarbjerg (Kirk+Maarbjerg) og Mikkel Marschall (Marschall Food Event) samt landmand Søren Wiuff (Brogården, Gislinge) og Børsens gastronomiredaktør Ole Troelsø.

Dommerne bedømte vildtretterne efter tre kriterier: Smag, præsentation og bæredygtighed.

Årets Vildtret 2014 er sponsoreret af Klosterhedens Vildt A/S samt grøntleverandør Søren Wiuff.