Det ypperste i dansk bygningskunst får følgeskab af klassisk dansk gastronomi, når Utzon Center torsdag 2. maj 2013 slår dørene op for en stærkt fornyet udgave af Utzon Restaurant.
– Efter en udbudsrunde, hvor vi har været i dialog med 30 mulige forpagtere, er vi nået frem til et koncept, som til fulde evner at spille sammen med det unikke, som Utzon Center rummer, siger centrets direktør, Anni G. Walther.
Valget er faldet på restauratør Morten Nielsen, der i Utzon Center vil præsentere en klassisk dansk smørrebrødsrestaurant.
– Aalborg mangler en restaurant, der fokuserer på det gode smørrebrød, der er en del af dansk madkultur kendt og skattet langt uden for landets grænser. Vi har valgt dette fokus, fordi vi finder, at det er i god symbiose med huset og dets kvaliteter. Nu forener vi det fineste i dansk arkitektur med dansk madkunst og tradition, når det er allerbedst, siger Morten Nielsen.
Dansk smørrebrødstradition har sin oprindelse i en tid, hvor den lange middagspause blev afskaffet i industri, håndværk og handel, hvorefter smørrebrødet blev et udbredt måltid midt på dagen.
– Senere fulgte det såkaldt højtbelagte smørrebrød, som fra 1880’erne blev selskabsudgaven af frokostens flade madder. Det åbnede for pålæg og garniturer, som ikke sådan lige kunne gå i madpakken, og samtidig blev der tilføjet stadig flere gode råvarer, oftest af dansk oprindelse. På samme tid opstod smørrebrødsrestauranterne – og smørrebrødsforretningerne – der har været med til at sikre international udbredelse til et typisk dansk stykke køkkenkultur, fortæller Morten Nielsen.
Utzon Restaurant vil følge centrets åbningstider, der er tirsdag til søndag kl. 10 til 17.
– Desuden vil vi holde aftenåbent i juni, juli og august, når årstiden til fulde giver os mulighed for at udnytte Utzon Centers beskyttede atriumgård og den vestvendte terrasse. Og vi vil selvfølgelig holde åbent i forbindelse med aftenarrangementer i huset, ligesom der vil være mulighed for at benytte Utzon Restaurant i forbindelse med selskaber af både privat og erhvervsmæssig karakter, oplyser Morten Nielsen.
Foruden selve restauranten vil selskaber kunne leje sig ind i eksempelvis Det Obelske Auditorium med plads til omkring 120 personer, Utzon Library, der kan rumme cirka 50 gæster, og Utzon Park Room med en kapacitet på cirka 40 personer.
Anni G. Walther og Morten Nielsen fortæller, at det indgår i deres fælles planer gennem Restaurant Utzon at tilføre centret nye arrangementstyper, blandt andet i samspil med udstillingerne.
Endnu er det for tidligt at offentliggøre navnene, men den daglige ledelse af Utzon Restaurant vil blive forestået af velkendte ansigter fra det aalborgensiske restaurantmiljø. Selv vil Morten Nielsen som hidtil koncentrere sig om driften af Restaurant Mortens Kro, der fortsætter uændret, men han vil nøje følge udviklingen af Aalborgs første egentlige smørrebrødsrestaurant i Utzon Center.