CUIZINE

Bedre madpakker og mere bevægelse til danske skolebørn

1445882_62627440

Størstedelen af de frokostmåltider danske skolebørn spiser, er tilberedt i hjemmet. Et projekt i DTU Fødevareinstituttet vil undersøge, hvordan ernæringskvaliteten af madpakker og mellemmåltider for børn kan forbedres, og hvordan det er muligt at skabe mere bevægelse i løbet af skoledagen.

Sundere madpakker, øget fysisk aktivitet og trivsel blandt danske skolebørn er målene for et projekt i DTU Fødevareinstituttet. Tidligere undersøgelser har vist, at det kan være vanskeligt at etablere vedholdende skolemadsordninger, og at ca. 85% af de danske skolebørn spiser frokost, der er tilberedt i hjemmet. Et projekt i DTU Fødevareinstituttet vil nu undersøge, hvordan madpakkernes og mellemmåltidernes ernæringskvalitet kan forbedres, og hvordan det er muligt at skabe mere bevægelse i løbet af skoledagen.

Børn, forældre og skole involveres
750 børn i 3. til 5. klasse fra ti forskellige skoler og deres lærere og forældre bliver inddraget i projektet. For eksempel har projektet til hensigt sammen med børnene at udarbejde en pjece om sunde madpakker til forældrene. En applikation vil også blive udviklet, som skal gøre det nemt for forældre og børn at sammensætte en ernæringsrigtig madpakke og give ideer til mere bevægelse hos barnet og i familien.

Involvering af eleverne er et centralt element i den indsats, der skal foregå ude på skolerne. Eleverne bliver involveret på forskellig vis, og de skal blandt andet være med til at kortlægge deres kost og motionsvaner. Skolerne bliver inddraget i at skabe understøttende rammer for sunde mad- og bevægelsesvaner for eksempel ved at arbejde med at udvikle sundhedspolitikker og derved påvirke kulturen på skolen.

Børnenes trivsel bliver løbende målt
Projektet varer tre år, og skoleeleverne bliver løbende målt på, hvad de spiser, hvor fysisk aktive de er, og hvordan de trives, samtidig med at deres højde og vægt registreres.

Projektet har fået en bevilling på 2,1 mio. kr. fra Nestlés Healthy Kids Globale Programme og er et tværvidenskabeligt samarbejde mellem DTU Fødevareinstituttet, Fødevarestyrelsen, Steno Sundhedsfremme Forskning og KOSMOS, som er et nationalt videncenter for kost, motion og sundhed.