CUIZINE

Dansk luksus på menukortet

Kartofler

Herhjemme produceres en lang række topkvalitetsråvarer fra landdistrikterne bl.a. Lammefjords gulerødder, unghaner fra Bornholm og Samsøkartofler – men vi ’glemmer’ vores egne produkter og importerer råvarer fra hele verden. Det vil nyt initiativ lave om på.

Landdistriktsminister Carsten Hansen vil med initiativet Maddistrikterne bringe landdistrikternes fødevarer ind til byerne og ud til danskerne. Det vil han for at styrke landdistrikterne og for at bygge bro mellem by og land, som får bedre sammenhængskraft, når alle kan mødes om gode madoplevelser.

”Vi har nogle af verdens bedst råvare lige i baghaven og med det nye nordiske køkken er Danmark også i verdenseliten på madfronten. Der er et enormt potential i at udvikle og fokusere på de danske kvalitetsråvare, for der er et stadigt større publikum, som gerne betaler for kvalitet. Jeg ønsker, at danskernes bevidsthed om de lokale fødevarer bliver højnet, og derfor går vi med projektet Maddistrikterne i gang med at skabe en ny alliance mellem forbrugerne i byen og producenterne på landet,” siger minister for by, bolig og landdistrikter Carsten Hansen.

Fødevarer med lokale kendetegn og stedbundne kvaliteter er allerede i lande som Frankrig og Italien et bærende element af disse landes identitet og brand. Med styrkelsen af den nordiske og danske madkultur kan der skabes en tilsvarende udvikling. Derfor har regeringen med Vækstplan for fødevarer igangsat flere initiativer, som skal øge de mindre producenters kompetencer, afsætningsmuligheder og potentiale. De mindre fødevareproducenter skal i højere grad på bordene både lokalt, hvor varerne produceres, og hos kvalitetsbevidste købere i hele landet.

Derfor skal der under navnet Maddistrikterne skabes en ny alliance mellem land og by. Lokalt producerede fødevarer skal blive et nyt fysisk og mentalt bindeled i denne fødevarealliance. Med initiativet skal der etableres en egentlig fælles national dialog med de mange lokale producenter og de øvrige igangværende initiativer, som allerede er i gang i både detailhandlen, blandt de øvrige private aktører og hos offentlige institutioner.

”Vi eksporterer i dag mange gode lokale fødevarer fra landdistrikterne til hele verden, hvilket er rigtig godt. Eksempelvis eksporteres 95 % af Limfjordens berømmede østers til udlandet. Men hvorfor spiser vi som danskere ikke flere af disse højkvalitetsvarer selv? Med Maddistrikterne skal vi øge synligheden af danske kvalitetsfødevarer og skabe bedre afsætningskanaler til gavn for både producenterne og forbrugerne.” siger Carsten Hansen

Den 2.-3. april vil ministeren for by, bolig og landdistrikter løfte lidt af sløret for arbejdet med Maddistrikterne på den årlige Landdistriktskonference på Sørup Herregaard.

Den første del af arbejdet vil være en national kortlægning af succesfulde producenter, netværk og klynger. Dette arbejde, som udføres af Madkulturen, skal lede frem til nationalt oversigtskort, som kan synliggøre de mange lokale kvalitetsfødevarer.

Senere på året vil regeringen præsentere flere initiativer, som understøtter det videre arbejde med Maddistrikterne.