Føler du dig tit oppustet? Og har du generelt problemer med fordøjelsen. Så er du ikke alene, for rigtigt mange danskere har maveproblemer. Faktisk er det mere end hver fjerde dansker, der lider af diarré og forstoppelse . Det er der flere årsager til, og en af dem skyldes, at vi fylder kroppen med dårlige bakterier.
Vi forbinder som regel bakterier med noget dårligt og noget, vi helst skal undgå for ikke at blive syge, men der findes rent faktisk masser af gode bakterier, som vi har brug for, hvis vi skal overleve.
Disse bakterier kaldes probiotika (kommer fra græsk, ”pro” betyder ”til fordel for” og ”bios” kan oversættes til ”liv”) og bliver i daglig tale ofte kaldt yoghurtbakterier. En gennemsnitlig voksen person har op til 2 kilo bakterier i tarmsystemet og gennem den mad, vi spiser, fodrer vi de bakterier, der enten arbejder med os eller imod os. Yoghurt og syrnede mælkeprodukter er formentlig den mest kendte fødevare til at stabilisere mave-tarm-systemet og bidrage til en god mave-tarmflora. Men også andre madvarer kan gavne dit immunsystem og give dig en bedre fordøjelse. Det gælder for eksempel:
- Sauerkraut (tysk surkål)
- Kimche (koreansk syrnet kål)
- Miso (japansk soyabønnepesto)
- Kefir (surmælks-produkt fra Kaukasus)
- Fuldkorn og grove grøntsager
Bakterier styrker immunforsvaret
Mange forældre har en tendens til at være overdrevne bakterieforskrækkede i forhold til deres børn. De kogevasker sutten, hvis den har været på gulvet, giver deres børn bad hver eneste dag og vasker hænder i alcogel. Men faktisk har børnene brug for bakterier for at udvikle en sund mavetarmflora og et sundt immunforsvar. Det kan ligefrem have en negativ indvirkning på deres helbred, hvis børn ikke får bakterier nok, og denne tendens til at overbeskytte sine børn kan være en af årsagerne til, at flere og flere eksempelvis udvikler allergi .
Bakteriernes oprindelse
Bakterierne har været der længe inden, vi kom, og gennem evolution har vores krop tilpasset sig disse. Det betyder, at vi i dag har en masse bakterier både inden i os og uden på. Udviklingen har gjort, at vi i dag ikke kan overleve uden de gode bakterier.
Nedenfor kan du se en række sjove facts om bakterier, som du måske ikke vidste.