CUIZINE

Dræb din livret

1369006_81111349

 

Enhver tv-kanal med respekt for sig selv har et madprogram! Nu er turen kommet til DR3. Og så alligevel… ‘Dræb din livret’ handler om alt andet end mad.

Det handler om vores afstand til naturen. Det eneste sted, vi skaber relationer til dyr, er gennem vores hund, kat eller måske Disney-film. Vi knytter vi os tæt til de dyr, vi kender, og så bliver det svært at se og acceptere når andre dyr bliver slagtet.

Tør du se dit kølediskdyr i øjnene?
Vi spiser cirka dobbelt så meget kød som vores bedsteforældre. Det bliver i gennemsnit til 48 kg kød pr. dansker om året. Det betyder, at tusindvis af høns, grise, køer og lam hvert år bliver avlet, opfedet og slået ihjel med det ene formål, at vi skal kunne spise kød hver dag. Samtidig går en masse i oprør – både herhjemme og i udlandet – når Københavns Zoo afliver en giraf og fodrer løverne med kødet.

I takt med at landbruget og fødevareindustrien bliver mere effektiv, vokser distancen mellem os mennesker og de dyr, vi spiser. Når vi står ved køledisken og skal vælge kød, ser vi aftensmad pakket i plast foran os – og ikke døde dyr. Vi køber kødet, tilbereder det og spiser det. Men hvad er egentlig forskellen på Marius, og de tusindvis af dyr vi spiser? Er vi selv i stand til at dræbe et dyr og spise det? Tør DU se dit kølediskdyr i øjnene?

Bubber er vært i det ikke helt klassiske madprogram
I ‘Dræb din livret’ skal tre deltagere hver uge lave deres livret fra bunden. De tror, at de skal konkurrere i et klassisk madlavningsprogram, hvor alle råvarer står klar til dem, indtil programmets vært Bubber, forklarer dem, at de først skal slagte dyret.

Så ‘Dræb din livret’ handler egentlig ikke om at være god til at lave mad, men om vores manglende viden og forhold til de dyr, der dør for at ende på vores middagsbord. Det handler også om vores skelnen mellem dyr, der fortjener at leve eller dø. Har vi mennesker et fremmedgjort forhold til det at spise kød? Er vi dobbeltmoralske, når vi spiser frikadeller, men ikke kan holde ud, at giraffen Marius skal slagtes og fodres til løverne? Er nogen dyr mere værd end andre, fordi de er mere nuttede?

Slagtningen
I de seks programmer skal deltagerne tilberede og slagte seks forskellige dyr. Dette sker under kyndig overvågning af en mesterkok, som skal bedømme retten og af en autoriseret slagter, som er ansvarlig for slagteprocessen, der foregår på et rigtigt slagteri under kontrollerede og lovlige forhold. I løbet af programmerne tilberedes kylling, kanin, lam, gris, kalv og en ko.
“DR3 vil med ‘Dræb din livret’ gerne sætte fokus på kødets vej fra levende dyr til cellofanindpakket tilbud i køledisken. Vi bliver bedre rustet som forbrugere, når vi hver især kan stille spørgsmålstegn ved vores egen distance eller dobbeltmoral og tage stilling til hvorfor vi vælger at spise og leve som vi gør,” siger Irene Strøyer, der er kanalchef på DR3.

Mesterkokkene
De seks kokke, der skal bedømme deltagernes livretter er:

Kylling – Dak Wichangoen, køkkenchef på Kiin Kiin, eneste thairestaurant i verden med en michelinstjerne. Program 1.

Kanin – David Johansen, køkkenchef på Kokkeriet, en michelin stjerne. Program 2.

Lam – Adam Price, madanmelder på Politiken, amatørkok med eget madprogram ‘Spise med Price’, indehaver af flere restauranter og medlem af Det Danske Gastronomi Akademi. Program 3.

Gris – Carsten Olsen, den skaldede kok, nu med eget catering firma. Program 4.

Kalv – Torsten Vildgaard, tidligere kreativ chef på Noma, køkkenchef på Studio, en michelinstjerne. Program 5.

Ko – Bo Jacobsen, med i madklubben på TV 2, har udgivet flere kogebøger. Program 6.

“Vi er kommet meget langt væk fra råvaren og naturen som moderne forbrugere, hvilket i længden kun kan fremmedgøre os og gøre det sværere for os at træffe det rigtige valg, når vi står foran køledisken. Man kunne håbe på, at der bogstavelig talt kan skæres igennem nogle af myterne i “Dræb din Livret”. Vi er øverste led i fødekæden – og det ansvar må vi tage på os,” siger Adam Price.

‘Dræb din livret’ sendes seks torsdage på DR3, første gang den 6. november klokken 21.00.