CUIZINE

– I skovens dybe stille ro

Dybt inde i skoven midt i al idyllen ligger det økologiske bageri Ideon Skovbutik. Indehaverne er ægteparret Finn og Katrine Nielsen. Ideen bag bageriet startede med en ferie på Kreta, hvor parret besøgte en stor grotte der hedder Ideon Grotten.  Ideon Grotten kan på dansk oversættes til Idas Grotte og da parrets datter hedder Ida, var den bestemt et besøg værd.

Tekst: Maria Jakobsen & Foto: Marie Knap

Forretningen i skoven rummer mange forskellige aspekter. Parret er både uddannede lærere, bagere og faglærer i træbearbejdning og eurytmi. Det er derfor et par, der er passionerede om mange forskellige ting, ikke mindst deres brød.  Brødet bliver bagt efter de helt gamle principper med langtidshævning.

-Det er ikke nødvendigvis helt specielt brød, men det er den slags brød som folk måske kender fra tiden før, hvor det hele ikke behøvede at gå så stærkt, fortæller Finn. Det er det daglige brød vi står for, vi vil dække det behov der er for den daglige ernæring.  Der vi måske skiller os ud er med vores rugbrød, det bager vi uden både gær og surdej.

Ideon Skovbutik er åben fredag – søndag, mens Cafeen er åben lørdag og søndag. Derudover leverer virksomheden brød til Aalborg og omegn samt til Sjælland, hvilket parret selv synes er pudsigt for da de som unge arbejdede på Sjælland sendte de brød til Nordjylland og nu er det så den modsatte vej. De leverer direkte til forbrugeren, til de forskellige niche-kunder.

De rigtige råvarer er en ting der er utrolig vigtigt for parret. Som helt unge var parret med i den bølge med alternativt mad, der startede op. Der hvor de stod i lære, greb de tingene lidt anderledes an end hos et traditionelt bageri.

-Finn fortæller, der var ikke ret mange bagere dengang, der lavede økologisk brød, men det hed det så heller ikke dengang, det hed biodynamisk brød. Den interesse har vi derfor haft med os, fra vi var helt unge.

Oprindeligt var det Katrines mor, der byggede huset i skoven, hun var utrolig optaget af det biodynamiske landbrug. Parret overtog stedet efter hendes død.

-Vi søgte om lov til at starte et liberalt erhverv op her i skoven, og tingene er måske gået lidt langsomt, da vi har lavet det hele selv, fortæller Katrine.

Med deres butik i skoven føler parret, at de formår at kombinere de ting, de har arbejdet med i mange år.

-Der var mange dengang, der brød op med traditionerne, så alene det at beskæftige sig med brød på den måde var noget helt specielt. Vi var med i tidens ånd, og det har ført os til, hvor vi er i dag, fortæller Finn.

Det er også muligt, at booke arrangementer i skoven. For nylig har de været vært for et arrangement med en Botanisk forening, der var i skoven med en naturvandring, hvor de så fik buffet hos Ideon.

-Det er sådan nogle arrangementer vi ønsker at få flere af. Folk der har glæde af skoven og lærer af skoven, udtaler Finn.

På grunden er der også plads til får, parret har en pæn besætning til at gå frit omkring. Om efteråret slagter de, selvfølgelig under dyrlæge kontrol i slagtehuse, og sælger herefter kødet.

-Skindene får vi også forarbejdet og solgt. Vi vil gerne udnytte alt. Skindene er lang tid undervejs, cirka to år, det er en omstændig proces, men også et kvalitetsprodukt fortæller Finn.

Katrine og Finn brænder for økologi, og gør en stor dyd ud af at handle lokalt hos de små butikker. Derudover henter de ting i skoven, hele deres jord er økologisk godkendt, så her er der mulighed for at hente de bær der bliver brugt i produktionen.