De søde, røde bær lokker mange – også om vinteren. Jordbær er bare blandt favoritterne, og hvem elsker ikke en lækker dessert i den kolde tid. De hører bestemt ikke kun til om sommeren. Men om vinteren hører de faktisk til de største klimasyndere.
Al mad belaster klimaet
Kort og godt – alt vi stopper i munden, belaster klimaet i én eller anden grad. Varer, der skal fragtes hertil langvejs fra, belaster klimaet endnu mere. Det vil også sige, at når vi importerer tonsvis af jordbær om vinteren, så belaster de vores klima rigtig meget. En opgørelse har for nylig vist, at det samlede forbrug af fødevarer i EU står for mellem en femtedel og en tredjedel af samtlige udledte drivhusgasser i Europa.
Hvad belaster miljøet mest
Kød og alle andre animalske produkter belaster klimaet mest. Det gør det, fordi med dyr følger også en foderproduktion, som kræver ressourcer. Dertil kommer gødning, maskiner og det CO2 dyrene udleder. Alt i alt er de en tung post i miljøet. Men derudover ligger vores kæmpestore import af fødevarer, når de ikke er i sæson herhjemme. I løbet af sommeren dyrkes rigtig mange grøntsager og frugter herhjemme, hvorfor der ikke skal bruges så mange ressourcer på fragt hertil. Så et jordbær vil i løbet af sommeren sætte et langt mindre klimaaftryk end om vinteren. Derfor må det være det absolut bedste råd i den forbindelse at spise fødevarer, der er i sæson herhjemme.