CUIZINE

Mario Andretti

Historien om, hvordan den tidligere Formel-1 verdensmester nu er blevet anerkendt vinproducent i Californien

Mario Andretti er ofte omtalt som verdens største racerkører gennem tiderne. Han har med sin unikke kørsel skabt nogle af motorsportens mest legendariske resultater. I Danmark er han nok mest kendt for sin Formel-1 karriere, men ”overthere” er kendskabet til hans øvrige bedrifter langt mere kendt.

I perioden 1961 til 1994 har han deltaget i 879 racerløb af forskellig art, vundet 111 løb og med 109 poles.Champ Car National mester 4 gange (1964, 1966, 1969, 1984)

  •  Formel-1 verdensmester (1978)
  •  Daytona 500 vinder (1967)    Indy 500 vinder (1969)
  •  12 hours of Sebring, vinder 3 gange (1967, 1970, 1972)
  •  USAC National Dirt Track mester (1974)
  •  “Årets kører” i 3 forskellige artier (1967, 1978, 1984)
  •  Eneste kører, som har vundet Champ Car løb i 4 forskellige årtier
  •  Eneste kører, som har vundet racerløb i 5 forskellige årtier

Mario er født i 1940, i en lille tidligere italiensk landsby ved navn Montona. Man kan sige meget godt om italienere. De er bl.a. verdensberømte for deres mode, fodbold, vin og mad, men krige har de tilsyneladende ikke forstand på, så efter 2. verdenskrig blev der trukket nye grænser til naboerne mod nord. Herefter blev Montona en del af det nuværende Kroatien.

Efter papa Andretti’s udsagn var det uudholdeligt at leve under det nye kommunistiske styre, og sammen med tusinder andre tidligere italienske statsborgere emigrerede familien derfor til USA i 1954. Her bosatte de sig i Nazareth, Pennsylvania.

Sammen med sin tvillingebror Aldo voksede de op med bogstaveligt talt en jordbane for enden af deres baghave, så interessen for bilsport med al dens fart og spænding var straks i blodet.

Den første af Mario’s mange sejre kom allerede i 1959. I en Hudson Hornet 1948, som drengene havde ombygget, vandt han i en alder af 19 år i sit allerførste race. I de næste 3 år blev det til 20 sejre i Sportsman-klassen.

Kulminationen på hans internationale karriere kom i 1978, hvor han for Team Lotus blev verdensmester i Formel-1. I samme år blev han for øvrigt også valgt til ”årets kører”.

Den 3. juni 1990 deltog han i et Champ Car løb, hvor han bl.a. konkurrerede mod sine 2 sønner (Michael og Jeff) og nevø (John Andretti). Altså 4 x Andretti i samme løb – utroligt!

 I 1994 kørte Mario sine sidste racerløb, og året igennem blev han naturligvis fejret af sine mange fans med parties overalt i motorsportens verden. Til disse lejligheder blev der serveret en særlig god vin, som blev forsynet med Mario’s silhuet og signatur på etiketten.

Ved et af disse mange selskaber der blev holdt til Mario’s ære, kom han i snak med en af sine gode venner, Joseph Antonini, der som President og Chief Executive for Kmart var en af Andretti’s hovedsponsorer. Da de begge har en lidenskab for god vin, drøftede de muligheden for at fortsætte samarbejdet i vinbranchen.

Som udgangspunkt var de fra dag 1 enige om, at såfremt de skulle købe en vingård, skulle det være med topvine som resultat. De fandt også hurtigt frem til, at vingården skulle være i Napa Valley, Californien. Endvidere skulle der også tilknyttes en topprofessionel winemaker.

Alle disse kriterier blev opfyldt. I Oak Knoll District, som ligger lige nord for Napa City var der mulighed for at købe nogle velbeliggende vinmarker der havde et særligt godt terroir.

Endvidere lykkedes det at engagere den kendte winemaker Bob Pepi. Bob har mange års erfaring i Napa Valley. Sammen med sin far ejede han Robert Pepi Family Winery i Oakville, og igennem 25 år lavede de mange dejlige vine. I 1994 blev familiefirmaet, inklusiv navnet, solgt til det store og kendte Kendall-Jackson Winery fra Sonoma County.

Bob’s filosofi omkring vinfremstilling er enkel:

Vinens kvalitet bestemmes af vinmarken. Som winemaker skal man naturligvis passe marken året igennem, men herefter kulminerer dette arbejde med at tage den vigtigste beslutning: Hvornår skal druerne høstes? Herefter består arbejdet i så skånsomt som muligt at guide vinen gennem fermentation og lagringsprocesserne, indtil vinen er klar til udgivelse”.

Hans vine er altid genkendelige ved deres udtalte frugtkarakter, kompleksitet og balance.

I de 2 følgende år blev der opført en mageløs vingård. Selve ejendommen er dygtigt håndværk – ligesom de vine de indeholder – og er opført og indrettet i toscansk stil, og med omgivelser der kendetegner en rigtig vingård. Uden om vingården er der mere end 17 hektarer vinmarker tilplantet med Chardonnay, Sauvignon Blanc, Merlot, Sangiovese, Zinfandel og ikke mindst Cabernet Sauvignon.

Andretti Winery har i dag 3 produktlinier:

Andretti Selections – vine fremstillet af druerne fra vinmarker i North Coast distriktet.

Napa Valley Wines – vine fra hjertet af Californiens vindistrikter, altså Napa Valley.

Montona Reserve Napa Valley Wines – de ultimative vine fra vingårdens bedste parceller. Disse vine sælges kun i vingårdens smagelokale – og hos FiniVin i Danmark!

Fra starten i 1996, hvor der kun blev produceret 800 kasser, og frem til i år, hvor det forventede antal er 36.000 kasser, har vingården ændret status fra hobby til seriøs forretning. Dette er sket med den klare strategi fortsat at udvikle et anerkendt godt ”brand”. Utallige høje ratings, præmier og medaljer er da også allerede – trods de få år på banen – klare beviser for at unikke køreegenskaber kan føre til fremstilling af vine af højeste kvalitet.

Den danske importør er FiniVin. På hjemmesiden www.finivin.dk ses hvilke vine der fås i Danmark.