I disse dage findes der stort set ikke en mere populær kulinarisk oplevelse end en saftig burger med det hele. Nu har luftfarten også fået øjnene op for den berømte klassiker, og British Airways lancerer i denne måned deres helt egen ”Flying Burger”, der er specialudviklet til de høje højder, hvor vores smagsløg bliver forringet med op til 30 procent.
Burgeren findes efterhånden i et utal af udgaver, og enhver leverandør af gastronomi og catering med respekt for sig selv skal have den amerikanske klassiker på menuen. Derfor har det britiske flyselskab British Airways lanceret deres helt egen gourmetburger med det passende navn ”The Flying Burger”. Men det er ikke helt så lige til at skabe en god burger, der forbliver saftig og bevarer smagen, når den skal serveres i 11.000 meters højde.
”I takt med, at man forlader jordens overflade og lufttrykket bliver lavere, så forringes vores smagsløg også markant. Et almindeligt kommercielt passagerfly flyver i mellem 11 og 12 kilometers højde, og her bliver vores evne til at smage forringet med op til 30 procent. Derfor har det været en stor udfordring at skabe en burgerbøf, der smager af nok, således at smagsindtrykket ikke forringes, når vi er i luften,” siger Mark Tazzioli, der er kok hos British Airways, og som har været med til at skabe The Flying Burger.
Burgeren har da også været ti måneder undervejs, hvor British Airways’ kokke har testet og finpudset den. Kokkene har udvalgt tre forskellige udskæringer af britisk okse, der gør bøffen kraftfuld nok til at bevare smagen i de tynde luftlag, og så serveres den selvfølgelig med en håndfuld triple-cooked fritter og et udvalg af relishes. Alle burgerens ingredienser er desuden inspireret af en bred skare af nationaliteter for at imødekomme de mange forskellige rejsende, der flyver hver dag.
“Det har taget os mange måneder og adskillige smagstests at finde den helt rigtige tekstur og saftighed, så den ikke bare passer til de britiske smagsløg, men også til de mange hundrede andre nationaliteter, der flyver med os hver dag. Burgeren indeholder derfor elementer fra flere forskellige verdenshjørner,” siger Mark Tazzioli.
”The Flying Burger”:
- En bøf af 100 % britisk okse af tre forskellige udskæringer for at sikre en smagfuld og juicy burger, der ikke tørrer ud i 10.000 km. højde.
- Monterey Jack Cheese, en semi-dried ost, der er særligt elsket af de amerikanske rejsende.
- Gherkins – eller pickles – der er særligt populært blandt de tyske og ikke mindst skandinaviske rejsende.
- En tomatrelish af friske tomater, rosiner og paprika – og så er den røget og særligt populær hos briterne, amerikanerne og canadierne.
- Sidst, men ikke mindst, er det hele lagt imellem en sød brioche-bolle, der går lige i hjertet på de franske og italienske rejsende.
Burgeren bliver i første omgang serveret på British Airways’ First Class på alle langdistanceruter og i deres lounges rundt omkring i verden.
Og for at fejre, at burgeren for alvor er blevet sat på fly-menuen, har British Airways samlet en top 10 over de bedste burger-joints over hele verden, som er et must for seriøse burger-fans. Så er det bare at pakke kufferten og tage på burger-turné:
Lucky Chip, London – UK
Street food-revolutionen har gjort madvognene populære igen, og Lucky Chip er en af Londons bedste. De sælger formidable gourmetburgere med sjove navne og tilsvarende spændende fyld, såsom ”The Scrooge McDuck”, med både and og kalvekød, trøffel aioli og figner.
Mallies, Detroit – USA
Mallies holder rekorden for at servere den største burger i verden i Guinnes Rekordbog og blev for alvor sat på verdenskortet, da det populære program med Adam Richman, Man vs. Food, forsøgte at æde sig igennem ”The Absolutely Ridiculus Burger”. Hvis du tør tage udfordringen op, skal de bare vide det 72 timer i forvejen!
Fleur på The Mandalay Bay Hotel, Las Vegas – USA
Fleur i Las Vegas er indehavere af verdens dyreste burger til den nette sum af 27.500 kr. Burgeren indeholder blandt andet verdens dyreste kød, kobekød, der oprindeligt er fra Japan, hvor kvæget får daglig massage og øl, og så er den selvfølgelig toppet med en overflod af sorte trøfler og serveret med et glas 1990 Château Pétrus.
www.mandalaybay.com/dining/fleur/
Rockpool Bar and Grill, Sydney – Australia
På denne prisbelønnede restaurant er burgeren det centrale på menuen. Her producerer de også tørret, aldrende kød i deres egne lokaler. De kødædende vil elske det tørrede og 30 dage gamle fuldblods-wagyu oksekød, der bliver tilberedt på en træfyrsgrill.
www.rockpool.com/sydney/bar-and-grill/
Local House – Dubai
De Forenede Arabiske Emirater er inden for burgergastronomi bedst kendt for kamelburgere, som helt klart skal prøves. Og når burgeren nu beskrives som “overraskende saftig”, hvorfor så ikke gå hele vejen og slutte af med en omgang is baseret på kamelmælk?
Hamburgueria do Bairro, Lisbon – Portugal
Denne portugesiske burger joint er de lokales favorit og har en stor skare af stamgæster. På menukortet er der 15 saftige burgere, hvoraf fire af dem er vegetariske.
Gourmet Boerie, Cape Town – South Africa
I Cape Town indeholder burgerne Boerewors, som er en traditionel sydafrikansk pølse. På Gourmet Boerie er det Gorgonzola burgeren med pocheret pære, karameliseret pekannødder og rocula, der er i højsædet, og som helt sikkert tilfredsstiller dine smagsløg.
Agadir Burger, Tel Aviv – Israel
Agadir Burger, som har været indehaver af Tel Avivs bedste burger siden 1997, er mest kendte for deres burger med krydret gåsebryst. Burgeren samler man ellers selv, og restauranten har et unikt udvalg af toppings, så der er noget for enhver smag.
Heart Attack Grill, Las Vegas – USA
Som navnet indikerer, så er Heart Attack Grill en helbredsmæssig ubarmhjertig hyldest til burgeren. Her får du burgere, der har det højeste fedtindhold i hele verden – og det afspejler sig også i burgernes navne. Nyd bland andet en ”Flatliners” eller en ”Triple Bypass”.
Burger Mania, Hiroo – Toyko
Burger Mania serverer kun 100 % japansk oksekød og er en af Tokyos mest populære burger-joints. ”The Platinum Burger” med en tung wagyu-steak får bogstaveligt talt munden til at løbe i vand!