CUIZINE

Nye prøver viser: Spis trygt østers fra Vadehavet

0cf4cd_De_l_kre_Vadehavs_sters_kan_samles_t_t_ved_kysten

Har du planer om at tage på østerssafari under Oyster Trophy Week i efterårsferien, eller er du bare vild med den kendte Vadehavs-delikatesse? Så er der godt nyt, for Fødevarestyrelsen har netop givet østers fra Vadehavet topkarakter. I sensommeren blev der fundet toxiner i østers samlet ved Vestkysten, men de helt nye prøver foretaget omkring Fanø og Rømø viser, at der ikke er spor af giftige bakterier i Vadehavsøsters. Dermed kan den verdenskendte spise atter nydes uden bekymring.

Under Oyster Trophy Week, der løber af stablen i uge 42, er der østers på menuen og programmet i Sydvestjylland. For at alle besøgende til østersfestivallen trygt kan spise løs af Vadehavs-delikatessen, har Sydvestjyske Smagsoplevelser netop foretaget kontrolprøver af vand og østers i Vadehavet. Og resultatet af prøverne viser godt nyt: Fødevarestyrelsen giver grønt lys for at spise Vadehavsøsters.

– I forbindelse med de mange arrangementer under Oyster Trophy Week har vi valgt at foretage vandprøver og prøver af østers både ved Fanø og Rømø. Dette håber vi kan være med til at fjerne den usikkerhed og tvivl, der har været omkring det at spise østers, siger Knud Hjortlund Hansen, der er projektkoordinator for Sydvestjyske Smagsoplevelser.

75f0f3_Frisk_og_r_sters

Tidligere prøver skabte usikkerhed
Siden sensommeren har der været skabt tvivl om sikkerheden ved at spise Vadehavsøsters. Bekymringerne kom af, at Fødevarestyrelsen i slutningen af august fandt spor af algegift i muslinger og østers, der var indsamlet ved vestkysten ca. 25 km vest for Blåvandshuk.

Det har forståeligt nok givet anledning til utryghed hos både turister og madelskere i Sydvestjylland, men nu er der ikke længere grund til at frygte maveonde efter indtag af Vadehavsøsters. De nye prøver, der er foretaget omkring Rømø og Fanø i uge 41 viser nemlig ingen tegn på hverken alge-toxiner eller e-coli bakterier.

Fødevarestyrelsen giver grønt lys
Sydvestjyske Smagsoplevelser har indsamlet prøver af vandkvaliteten samt såkaldte kødprøver af østers, der er blevet grundigt kontrolleret hos Fødevarestyrelsen. Og her fandt man absolut ingen faresignaler i prøverne.

– De indsamlede vandprøver giver os et billede af, om der er potentielt giftige alger i vandet, der på sigt kan påvirke indholdet af algegifte i østerserne, mens kødprøverne viser, hvorvidt der er toxiner i de østers, der ligger i området – i dette tilfælde et område nær kysten. Prøverne tjekkes for tre mulige typer af algegifte; DSP, PSP og ASP. Dermed sikrer vi, at der ikke er risiko for skaldyrsforgiftning ved indtagelse af østers indsamlet i området. Der kræves også mikrobiologiske undersøgelser – dette er især vigtig for østers, da de skal spise rå – der undersøger for E. coli bakterier og salmonella, forklarer Bjarne Ring Thorbjørnsen, der er biolog ved Fødevarestyrelsen og fortsætter:

– Når der ikke er mikrobiologisk forurening, betegner man de pågældende skaldyr med A-kvalitet, og hvis der ingen risiko er for algegifte i østerserne bliver området åbnet for høst – som er prøvesvaret i dette tilfælde. Så vi tør godt sige, at man roligt kan samle og spise Vadehavsøsters omkring Fanø og Rømø i efterårsferien uden bekymring. Men man skal selvfølgelig altid bruge sin sunde fornuft, når man indsamler og spiser rå fødevarer som østers.

b57eb3_sters_nydes_direkte_p_stranden

Saml dine egne østers
Vadehavsøsters er en populær spise, og de er relativt nemme at samle. Mange steder ligger de friske østers blot få hundrede meter fra kysten. Er du usikker på tidevandet, eller vil du gerne vises vej, arrangerer de lokale turistbureauer guidede ture året rundt. Det er dog en velkendt huskeregel, at østers kun bør indsamles i de måneder, der indeholder bogstavet ”r”. I maj, juni, juli og august bør man ikke indsamle østers, da de lune temperaturer giver øget risiko for toxiner.

Under østersfestivallen Oyster Trophy Week i uge 42 er der masser af arrangementer, hvor der er mulighed for at komme ud at samle østers eller prøvesmage dem på forskellige spisesteder.

– Alle bør mindst én gang i livet prøve at samle en frisk østers op af havet og spise den direkte på stranden. Det er noget helt særligt, slutter Knud Hjortlund Hansen, der selv foretrækker at nyde den delikate spise med lidt citron og sort peber.

Oyster Trophy Week finder sted den 10.-19. oktober.