Fra Snerlens nye tagterrasse på havnen i Frederikshavn er der udsigt over det hav, der beriger restaurantens menukort med nogle af de friskeste råvarer, man kan tænke sig. Her fra 10. etage kan man både se til Læsø, hvor jomfruhummeren landes, og til Skagen, hvor de friske rødspætter trækkes op i Ålbæk Bugt.
Tekst: Kim Konnerup & Foto: Arkiv
– Vi er kommet meget tættere på vandet og har fået den mest fantastiske udsigt, siger Tonny Kristensen, der har drevet Snerlen i 11 år. Først i Strandby, hvor der stadig er køkken ud af huset og plads til selskaber, og siden sidste år på 9. etage i Kattegat Siloen i Frederikshavn.
– I Strandby lå vi på et lille gadehjørne oppe i byen, her er vi meget mere synlige og har plads til endnu flere gæster. Men vi har stadig fokus på især fisk og skaldyr, som folk kender fra tiden i Strandby og som har været grundlaget for vores succes, siger Tonny.
Skaldyrsbuffet på tagterrassen
Snerlens efterhånden legendariske Skaldyrsbuffet har i år fået nyt liv med åbningen af den store tagterasse. Østers, krabbeklør, jomfruhummer, kammuslinger og hvad Tonny ellers har fået fremskaffet af friske råvarer, nydes udendørs på 10. etage på toppen af restauranten, hvor der er plads til 150 spisende gæster.
Tonnys karriere startede på Gl. Aalbæk Kro, hvor han tog sin kokke-uddannelse. Han arbejdede også hos Scheelsminde i Aalborg, Brøndums Hotel i Skagen samt Restaurant Gråanden i Frederikshavn, inden han fandt sig til rette i fiskerbyen.
– Vi har en helt unik adgang til råvarerne. Der er et meget stort og varieret udbud, og jeg har fået et stærkt netværk hos fiskerne og auktionerne. Vi er nok en af de restauranter i landet, der kan få de friskeste fisk og skaldyr.
Vild med fisk
Snerlen byder også på andet end fiskeretter, men Tonny lægger ikke skjul på, at han er vild med fisk og skaldyr.
– Det er bare det, der er sjovest at arbejde med. Når fisken er frisk er det en supergod råvare, der ikke skal gøres meget ved for at smage fantastisk. Jeg har tit gæster, der siger de ikke kan lide fisk, men når de går hjem herfra er de blevet overbevist. Jeg har endda omvendt min svigerfamilie. Selv om de er fiskere alle sammen, spiste de næsten kun stegt rødspætte før.
Tonnys store lidenskab for mad har sikret ham plads i finalen som Årets Kok tre gange. Han har respekt for madlavningens håndværkertradition, men lader sig samtidig inspirere af de nyeste trends inden for madkunsten. Han har også været med til at udvikle nye fiskeretter for Skagen Food.
– Det er et paradoks. Danmark er omgivet af vand, men det kniber med tilgængeligheden af frisk fisk. Det er der smagen ligger, i friskheden. Når vi siger, vi kan ikke lide fisk, så handler det om at prøve noget nyt. Noget andet end den kedelige oplevelse, man måske havde som barn. Det er milevidt fra det, man kan få i dag.
Noget af det, man kan få i dag, er friske fiskeretter fra Snerlen leveret lige til døren hver onsdag. I pakken er en ny fiskeret inklusiv tilbehør. Nemt, enkelt og færdigtilberedt for den travle familie.
Gourmetkassen ud af huset
Snerlen har også gennem de senere år haft god succes med en ’gourmetkasse’. Hver fredag køres hundredvis af kasser ud i Nordjylland med færdiglavede tre-retters menuer, der kun lige skal lunes og anrettes. Man bestiller i løbet af ugen og afhenter på et af de fire afhentningssteder i Nordjylland.
– Vi så, at der var plads i markedet. Får man gæster fredag aften eller har man lyst til at spise godt hjemme efter en lang arbejdsuge, så er det en god mulighed for at få en god oplevelse. Vi havde i forvejen erfaringen fra vores nytårsmenuer, som er accelereret fra ganske få til flere tusinde menuer ud af huset.
Tonnys entusiasme præger alle Snerlens retter og menuer. Uanset om man vælger at spise på restauranten med udsigt over byen og vandet, eller om man vælger en af de mange muligheder ud af huset.
– For os er mad ikke kun noget, vi alle skal have for at overleve. For os er mad en udfordring. En udfordring i at skabe nye retter på basis af de bedste råvarer, og så kan vi lide at lave god mad, hvor der er lagt vægt på uforfalskede og friske råvarer, der retter sig efter årstiden.