Når det er koldt, mørkt og gråt udenfor, har vi en tendens til at søge indenfor og i nogle tilfælde hyggespise. Det kan være søde sager. Det kan være salte godter. Det kan være varme drikke. Der findes faktisk årsager til hvorfor, vi gerne fylder os med lidt usundere ting, når kulden venter udenfor.
Ifølge forskere ligger det faktisk i vores gener, at vi skal lagre til dårligere tider. Det gør os mere tilbøjelige til at overspise i løbet af vinteren. Vores gener mener altså, vi har behov for det. Det er også derfor, vi gerne spiser lidt mere bastante retter i løbet af den kolde tid og lette retter om sommeren. Når det er koldt, har vi mere lyst til suppe og gryderetter end salater. Sammenholdt med at vi også kommer mindre ud og er aktive i løbet af vinteren, kan det dog godt være en skidt kombination.
Hygge
Hygge er for mange lig med mad eller snacks. Når vi siger, vinterkulde får dig til at spise usundt, er det i den kontekst, at vi automatisk hygger mere, når det er koldt. Og til hygge hører der sig for de fleste hyggesnacks til.
Hvad skal vi gøre ved det
Vinterkulde kan vi ikke gøre noget ved. Hvad skal vi gøre ved det øvrige? For at komme de usunde vaner til livs, skal vi sørge for at føle os mætte. Det kan vi gøre gennem gode, solide måltider med sæsonens grønt. Det er der meget af. Især rodfrugter og kål er i sæson om vinteren. Med det kan vi lave gode, sunde måltider, der mætter og minimerer behovet for snacks.