Kulden er snart over os, og det er blevet tid til den gode danske vintermad. Rodfrugter, svampe og dejlige supper er noget, de fleste kan være med på.
Mad i en kold og mørk tid
Noget af det bedste ved den mørke og kolde tid er maden. I vinterhalvåret er der masser af muligheder for at leve sundt af de bedste råvarer. Det er højsæson for rodfrugter, og de kan tilberedes i stort set alle afskygninger. Efterårets svampesortiment er stadig tilgængeligt – i hvert fald på supermarkedernes grønsagshylder. Og fremragende supper står på spring for at give varme til os danskere, der skutter os i blæsten. Så der er ingen undskyldning for ikke at lave en sund aftensmad – også om vinteren.
Svampe
Der findes et hav af gode danske spisesvampe. Nogle af de mest almindelige er østershat, kantarel, Karl Johan og så selvfølgelig den hvide og brune champignon. Karl Johan har haft utrolig gode betingelser for vækst i år, og 2014 betegnes af mange som et helt ekstraordinært år for den populære svamp. Anvendelsesmulighederne for svampe er mange – de er velegnede både i supper, saucer og som tilbehør.
Rodfrugter
Rodfrugter er en vældig populær spise hos mange. De kan bruges i utallige retter og nogle rodfrugter spiser vi rå. Gulerødder er absolut den mest spiste, men rodfrugter er meget mere end det. Persillerod og pastinak er fantastiske som et godt alternativ til kartofler, og skærer man dem i stave, kan de gøre det ud for pommes frites, når man kommer dem i ovnen med salt, peber og eventuel lidt rosmarin. Også rødbeder gør det godt – enten som syltede eller som hovedingrediens i en vintersalat.
Varm rødbedesuppe til en kold vinterdag
Rødbeder er faktisk en alsidig rodfrugt. Syltede rødbeder er et traditionelt dansk (vinter)fænomen, der forhåbentlig er kommet for at blive. Men også rødbedesuppe er en fantastisk spise, når den koges sammen med løg, æble eller kartoffel og så en smule creme fraiche eller fløde til at give den en fyldig konsistens. Med en varm skål rødbedesuppe er den kolde og mørke vinterdag reddet.